Ο ΜΠΑΓΑΣΑΚΟΣ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ σύντροφοι ή μια πρώτη απόπειρα επικοινωνίας










Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

21 Νοεμβρίου!!! οι Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας γιορτάζουν!!!.....ας τις θυμηθούμε κι εμείς κι ας γιορτάσουμε μαζί τους, με τις ΔΙΑΜΝΗΜΟΝΕΥΣΕΙΣ.....τα μετάλλια που απονέμονται στους Έλληνες Αξιωματικούς στους ειρηνικούς καιρούς.

21η Νοεμβρίου, γιορτάζει η Παναγιά, γιορτάζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, γιορτάζει η Ελλάδα
Σήμερα, που  γιορτάζει η Παναγιά, η πατρίδα  μας τιμά τις Ένοπλες Δυνάμεις…..Στη μακριά, ένδοξη και πολυτάραχη ιστορία μας, ο λαός μας έχει συνδέσει –με παραδόσεις, έθιμα και παραδείγματα πολλά, αμέτρητα- το Έθνος και τους αγώνες για την ελευθερία του με τη θρησκεία…..Κι αυτή η πίστη του λαού μας είναι που καθιέρωσε την Παναγία ως προστάτιδα των Ενόπλων μας Δυνάμεων…..Και στη σκέπη και με τη προστασία της, οι Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας  έγραψαν λαμπρές σελίδες δόξας και  Ελληνικής ιστορίας, κυρίως, υπερασπίζοντας  την πατρίδα, με περίσσευμα ανδρείας και θάρρους…..Τη μνήμη αυτών των ανθρώπων που έπεσαν στις μάχες τιμούμε σήμερα…..και την τιμούμε με ευγνωμοσύνη και θαυμασμό…..κι έρχονται στο νου μας σαν σύμβολα γνήσιου πατριωτισμού και αυτοθυσίας.
21 Νοεμβρίου, ημέρα γιορτής μεγάλης, γιορτής  των Ενόπλων μας Δυνάμεων, ημέρα γιορτής για τα στρατευμένα νιάτα της πατρίδας μας…..Και κάτι τέτοιες στιγμές πρέπει απαραίτητα να πλημμυρίζει ο νους μας με την ιστορία μας και να θυμόμαστε τον Όμηρο που από πολύ παλιά όρισε την αποστολή τους, «Αμύνεσθαι περί πάτρης»…..Την ημέρα αυτή αγαπημένοι μου σύντροφοι. που το Έθνος σύσσωμο τιμά τους αμέτρητους ήρωες και υπερασπιστές του και την έχει αφιερώσει στις Ένοπλες Δυνάμεις, ας υποκλιθούμε σεμνά  σε όλα τα στελέχη τους που στέκουν μέρα και νύκτα ακοίμητοι φρουροί των συνόρων μας. σε ξηρά, αέρα και θάλασσα για ν’ απολαμβάνουμε όλοι εμείς ευημερία, ασφάλεια και ειρήνη.
Τρελοί πανηγυρτζήδες και συνεορτάζοντες κι εμείς…..θ’ ασχοληθούμε με τις πανέμορφες διαμνημονεύσεις, έχοντας βοηθό πολύτιμο το ομότιτλο λεύκωμα, Αθήνα 1992, Πολεμικό Μουσείο, επιμέλεια Γεώργιος Μπελδέκος. 
Βγάζετε νόημα σύντροφοι; Κι όμως πρόκειται για Αντιναύαρχο (ΠΝ)
Αρχηγό ΓΕΝ με ΔΑΓΕ, ΔΑΤ, ΔΗΣ που διετέλεσε ΑΣ, ΔΔΜΝ και Δ Α/Τ,
ΔΕΔ και ΔΥΕ Α’ τάξεως. Αυτές είναι οι Διομνημονεύσεις
Πρωτοσκέφτηκα να γράψω για τις Διαμνημονεύσεις το Νοέμβριο του 2010, όταν διάβασα ότι….. «ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη σχετική γνωμάτευση των αρμοδίων Γενικών Επιτελείων αποφάσισε την απονομή της Διαμνημονεύσεως «Αξίας και Τιμής» στον Α Υπαρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο  Παναγιώτη Τσολακίδη –ο μετέπειτα διοικητής ΑΣΔΥΣ που πράγματι σεβάστηκε τα χρήματα των Ελλήνων και που η πολιτεία τον τίμησε αποστρατεύοντας τον άρον-άρον  στις τελευταίες κρίσεις- τιμώντας στο πρόσωπο του όλες τις Στρατιωτικές Σχολές στην αρμοδιότητα του οποίου αυτές υπάγονται.  Επίσης η ίδια διαμνημόνευση απονεμήθηκε και στους παρακάτω Ανώτατους Αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων…..», κι έψαξα λοιπόν και αρχικά βρήκα τη,
1. ΔΙΑΜΝΗΜΟΝΕΥΣΗ ΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ (ΔΑΤ)
Η ΔΑΤ -τρίτη στην ιεραρχική τάξη των διαμνημονεύσεων-συστάθηκε με το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) 192 του 1991 (ΦΕΚ Α’ 75 της 15 Μαΐου 1991) «περιγραφή τύπος ιεραρχική τάξη διαδικασία προτάσεως και απονομής κατηγοριών διαμνημονεύσεων», είναι μιας τάξεως και απονέμεται στους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων και σε Ανώτατους εν ενεργεία Αξιωματικούς, οι οποίοι διετέλεσαν διοικητές Μειζόνων Σχηματισμών ή προσέφεραν διακεκριμένες υπηρεσίες προς τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Πατρίδα. Απονέμεται επίσης και σε αλλοδαπούς Αξιωματικούς για ενέργειες, δραστηριότητες, υπηρεσίες, γεγονότα και πράξεις που αποβαίνουν προς όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων και της Πατρίδας.
Το μετάλλιο είναι κυκλικό,  κατασκευασμένο από ορείχαλκο, που στην μπροστινή του όψη απεικονίζεται αρχαία γυναικεία μορφή -που συμβολίζει την Ελλάδα- η οποία τείνοντας το χέρι προσφέρει στεφάνι δάφνης. Αριστερά και δεξιά της γυναίκας αναγράφονται ανάγλυφα οι λέξεις «ΑΞΙΑ» και «ΤΙΜΗ». Στην πίσω πλευρά απεικονίζεται ανάγλυφα το σύμβολο  του ΓΕΕΘΑ και αναγράφεται η χρονολογία «1991», έτος που καθιερώθηκε η διαμνημόνευση. Η ταινία του μεταλλίου είναι κυματοειδής, που διαιρείται σε τρεις ίσες λωρίδες με σειρά χρωμάτων από τα αριστερά προς τα δεξιά, βαθύ μπλε, κόκκινο και ανοιχτό μπλε που αντιπροσωπεύουν τα χρώματα των τριών Κλάδων των Ενόπλων μας Δυνάμεων, που διαχωρίζονται από δύο λεπτές λευκές λωρίδες.
Τι είναι όμως οι διαμνημονεύσεις και πώς ξεκίνησε η ιστορία τους;
Κοντολογίς σύντροφοι, η καθιέρωση των διαμνημονεύσεων ήταν μια αξιέπαινη προσπάθεια του ΥΠΕΘΑ και του ΓΕΕΘΑ (ΥΠΕΘΑ ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης και Α/ΓΕΕΘΑ ο Στρατηγός Ιωάννης Βερυβάκης) που στόχευσε άμεσα στην ενίσχυση του ηθικού των στελεχών των Ενόπλων μας Δυνάμεων με την ηθική επιβράβευση των προσπαθειών τους στη στεριά, τη θάλασσα και τον αέρα.
Κι όλα ξεκίνησαν κάπως έτσι…..
1. Είναι αλήθεια ότι ακόμα και σε ειρηνικούς καιρούς ο Έλληνας Αξιωματικός καλείται να επιτελέσει πολλά και πολύπλοκα καθήκοντα η επιτυχία οποίων εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ορισμένα όμως απ' αυτά τα καθήκοντα –κυρίως τα Διοικητικά σε διάφορα επίπεδα, αλλά και τα Επιτελικά- μένουν για πάντα ανεξίτηλα χαραγμένα στη μνήμη τους.
2. Από την άλλη μεριά τώρα αποτελούσε γεγονός το ότι στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις –και σε αντίθεση με ότι συνέβαινε στις περισσότερες χώρες του κόσμου- οι ηθικές αμοιβές που απονέμονταν με τη μορφή μεταλλίων στους ειρηνικούς καιρούς όχι μόνο ήταν ελάχιστες, αλλά  και κάλυπταν ένα περιορισμένο φάσμα καθηκόντων και ήταν γενικά παραδεκτό ότι για την επιτυχή εκτέλεση ορισμένων σημαντικών καθηκόντων, δεν υπήρχε ανάλογη ηθική αμοιβή. 
3. Έτσι για την κάλυψη αυτού του αναντίρρητου κενού το ΓΕΕΘΑ μελέτησε κι εισηγήθηκε αρχικά την καθιέρωση επτά κατηγοριών διαμνημονεύσεων, οι οποίες και  υιοθετήθηκαν άμεσα απ’ το ΥΠΕΘΑ…..που, εκμεταλλευόμενο τη δυνατότητα του Νόμου 1911 του 1990 για την καθιέρωση διαφόρων κατηγοριών διαμνημονεύσεων, προχώρησε στη σύσταση τους με την έκδοση των ΠΔ 192 του 1991 και 12 του 1992, που αφορούν στον τύπο, τη μορφή και τη διαδικασία απονομής τους…..ενώ παράλληλα  τα αρμόδια Επιτελικά Γραφεία των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων υπέβαλαν προτάσεις απονομής και  το ΓΕΕΘΑ εξέδωσε Πάγια Διαταγή και συντόνισε την κατασκευή των δοκιμίων των μεταλλίων, των ταινιών, των διπλωμάτων και των διεμβολών.  

Διαμνημόνευση Αρχηγίας ΓΕΕΘΑ  Διαμνημόνευση Αρχηγίας ΓΕΣ
Διαμνημόνευση Αρχηγίας ΓΕΝ  Διαμνημόνευση Αρχηγίας ΓΕΑ

2.ΔΙΑΜΝΗΜΟΝΕΥΣΗ ΑΡΧΗΓΙΑΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ (ΔΑΓΕ)
Η ΔΑΓΕ συστάθηκε με το ΠΔ 192/1991 και απονέμεται στους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων ακριβώς μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους. Τα μετάλλια της διαμνημόνευσης έχουν το σχήμα και τη μορφή του εμβλήματος του αντίστοιχου Γενικού Επιτελείου, είναι κατασκευασμένα από ορείχαλκο και στην πίσω επίπεδη πλευρά τους χαράσσονται κατά περίπτωση τα αρχικά ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ, ΓΕΝ και ΓΕΑ και η ημερομηνία που ο Αρχηγός ανέλαβε καθήκοντα. Η ταινία των μεταλλίων είναι κυματοειδής, μεταξωτή και διαιρείται σε εννέα ίσες  λωρίδες απ’  τις οποίες οι πέντε είναι μπλε και οι υπόλοιπες τέσσερις λευκές, σε αντιστοιχία με την Ελληνική Σημαία.

Στις διεμβολές  του χιτωνίου προσαρτώνται αντίστοιχα κατά Γενικό Επιτελείο τα εξής,  χρυσό Εθνόσημο για τον Α/ΓΕΕΘΑ χρυσή φλόγα για τον Α/ΓΕΣ χρυσή άγκυρα για τον Α/ΓΕΝ και χρυσός αετός για τον Α/ΓΕΑ. Σε περίπτωση απονομής δύο διαμνημονεύσεων Αρχηγίας Γενικού Επιτελείου (πχ Αρχηγίας ΓΕΣ και Αρχηγίας ΓΕΕΘΑ) «φοριόνται» και τα δύο μετάλλια όπως και οι δύο διεμβολές στο χιτώνιο, όμως στη σειρά ανάρτησης προηγείται η διαμνημόνευση της Αρχηγίας ΓΕΕΘΑ. 

Η Διαμνημόνευση Ηγεσίας Σχηματισμού ή Μεγάλης Μονάδας για το Πολεμικό Ναυτικό
με τις μεταλλικές διεμβολές που «θυμίζουν» τη Διοίκηση.

3. ΔΙΑΜΝΗΜΟΝΕΥΣΗ ΗΓΕΣΙΑΣ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ-ΜΕΓΑΛΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ (ΔΗΣ)
Η δυσμνημόνευση συστάθηκε με το ΠΔ 192/1991, διακρίνεται σε τρεις τάξεις και απονέμεται στους Αξιωματικούς οι οποίοι διετέλεσαν τουλάχιστον  για ένα εξάμηνο Διοικητές Σχηματισμού ή Μεγάλης Μονάδας. Πιο εξειδικευμένα τώρα κατά κλάδο των Ενόπλων μας δυνάμεων ισχύουν τα παρακάτω, 
Στο Στρατό, η Α' Τάξη απονέμεται στους Διοικητές Στρατιάς, Σωμάτων Στρατού και τους  ισοδύναμους μ’ αυτούς Σχηματισμούς, η Β' Τάξη στους Διοικητές Μεραρχιών και τους  ισοδύναμους μ’ αυτές Σχηματισμούς και η Γ' Τάξη στους Διοικητές Ταξιαρχιών και  τους  ισοδύναμους μ’ αυτές Σχηματισμούς.
Στο Πολεμικό Ναυτικό, η Α' Τάξη απονέμεται στους Αρχηγούς Στόλου, η Β' Τάξη στους Διοικητές της Διοικήσεως Διοικητικής Μερίμνης Ναυτικού (ΔΔΜΝ) και Διοικήσεως Ναυτικής Εκπαιδεύσεως (ΔΝΕ) και η Γ' Τάξη στους Διοικητές Διοικήσεων και Υπηρεσιών, εφόσον φέρουν το βαθμό του Αρχιπλοιάρχου.
Στην Πολεμική Αεροπορία, η Α' Τάξη απονέμεται στους Διοικητές του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ), η Β' Τάξη στους Διοικητές της Διοικήσεως Αεροπορικής Υποστηρίξεως (ΔΑΥ), της  Διοικήσεως Αεροπορικής Εκπαιδεύσεως (ΔΑΕ) και της Σχολής Ικάρων και η Γ' Τάξη στους Διοικητές Πτερύγων και Σμηναρχιών, εφόσον φέρουν το βαθμό του Ταξιάρχου.
Το μετάλλιο είναι κυκλικό, κατασκευασμένο από ορείχαλκο. Στην μπροστινή του όψη  απεικονίζεται Θηβαϊκή ασπίδα που συμβολίζει τη θωράκιση του Έθνους και πάνω σ' αυτή απεικονίζεται  σύνθεση κράνους και χιαστί διασταυρούμενων τυφεκίων, πολεμικού πλοίου και μαχητικών αεροσκαφών. Στην πίσω όψη του απεικονίζεται ανάγλυφα το σύμπλεγμα των συμβόλων του ΓΕΕΘΑ και αναγράφεται η χρονολογία «1991», έτος που καθιερώθηκε η διαμνημονεύση. 
Η Διαμνημόνευση Ηγεσίας Σχηματισμού ή Μεγάλης Μονάδας για το Στρατό
 με τις μεταλλικές διεμβολές που «θυμίζουν» τη Διοίκηση.
Η ταινία του μεταλλίου είναι κυματοειδής, μεταξωτή χρώματος ανοικτού μπλε και διέρχεται μέσα απ’ την οριζόντια ανάρτηση του μεταλλίου. Στα άκρα της υπάρχουν λωρίδες σε χρώμα κόκκινο για το Στρατό, βαθύ μπλε  για το Πολεμικό Ναυτικό και μπλε για την Πολεμική Αεροπορία. Στην ταινία προσαρτώνται μεταλλικές διεμβολές, που αναγράφουν  την ονομασία του Σχηματισμού ή της Μεγάλης Μονάδας. Αυτές οι  διεμβολές είναι επίχρυσες για αναλήψεις διοικήσεων επιπέδου Α' Τάξεως, επάργυρες για Β' Τάξεως και χάλκινες για Γ' Τάξεως. Για κάθε ανάληψη διοικήσεως τοποθετείται ξεχωριστή διεμβολή, η οποία συνεχίζεται να φέρεται σε περίπτωση απονομής και άλλης. Στην περίπτωση αυτή οι μεταλλικές διεμβολές φέρονται κατά σειρά από πά­νω προς τα κάτω οι επίχρυσες, οι επάργυρες και οι χάλκινες. 
Στη μέση της διεμβολής του χιτωνίου προσαρτάται για το Στρατό φλόγα για το Πολεμικό Ναυτικό άγκυρα και για την Πολεμική Αεροπορία αετός, σε χρώμα αντίστοιχο με τη μεταλλική διεμβολή της ανώτερης τάξης που έχει απονεμηθεί.

Όταν ο Αξιωματικός συμπληρώσει τον απαραίτητο χρόνο διοίκησης  σε νέο Σχηματισμό ή Μεγάλη Μονάδα του απονέμεται μόνο νέο δίπλωμα και του χορηγείται η ανάλογη μεταλλική διεμβολή, που προσαρτάται στην ταινία του μεταλλίου, που έχει του απονεμηθεί προηγούμενα.

4. ΔΙΑΜΝΗΜΟΝΕΥΣΗ ΕΥΔΟΚΙΜΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ (ΔΕΔ)
Συστάθηκε με το ΠΔ 192/1991, διακρίνεται σε τρεις τάξεις και απονέμεται σε Αξιωματικούς οι οποίοι συμπλήρωσαν τον προβλεπόμενο χρόνο διοίκησης  ή ειδικής υπηρεσίας - σύφωνα νε το Νόμο περί ιεραρχίας και προαγωγών που βρίσκεται σε ισχύ-  στους βαθμούς Συνταγματάρχη για την Α' Τάξη, Αντισυνταγματάρχη ή Ταγματάρχη για τη Β' Τάξη και Λοχαγού για τη Γ' Τάξη και τους αντίστοιχους βαθμούς για το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία.
Προϋπόθεση απονομής της ΔΕΔ είναι η συμπλήρωση του παραπάνω χρόνου προσαυξημένου στο μισό και η προαγωγή και παραμονή του Αξιωματικού στον επόμενο βαθμό τουλάχιστον για ένα εξάμηνο.
Το μετάλλιο της διαμνημόνευσης είναι κυκλικό, κατασκευασμένο από χαλκό. Στην μπροστινή του όψη απεικονίζεται ο Κολοκοτρώνης που περιβάλλεται από δάφνινο στεφάνι. Στην πίσω του όψη απεικονίζεται  το σύμβολο του ΓΕΕΘΑ και από κάτω αναγράφεται η χρονολογία «1991», χρονιά που καθιερώθηκε η διαμνημόνευση. Είναι επίχρυσο για την Α' Τάξη, επάργυρο για την Β' και χάλκινο για τη Γ'. Η ταινία του μεταλλίου είναι κυματοειδής,  μεταξωτή, χρώματος μπλε κυανό που στις άκρες έχει  λευκές λωρίδες και στο μέσο μία κόκκινη. Η τάξη της διαμνημόνευσης υποδηλώνεται με την προσάρτηση στη διεμβολή της, επίχρυσου αστεριού για την Α' Τάξη, επάργυρου για την Β' και χάλκινου για την Γ'. Σε περίπτωση απονομής περισσότερων μεταλλίων από μια τάξη «φοριέται»  μόνο το μετάλλιο ή η διεμβολή της ανώτερης τάξης.


5.ΔΙΑΜΝΗΜΟΝΕΥΣΗ ΠΟΛΥΕΤΟΥΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ - ΚΟΙΝΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ (ΔΠΥ) 
Η διαμνημόνευση αυτή συστάθηκε με το ΠΔ 12 του 1992 (ΦΕΚ Α’ 4 της 30 Ιανουαρίου 1992 ) «Περιγραφή, τύπος, ιεραρχική τάξη, διαδικασία προτάσεως και απονομής νέων κατηγοριών διαμνημονεύσεων». Διακρίνεται σε τρεις τάξεις και απονέμεται σε Αξιωματικούς Σωμάτων, για τους οποίους δεν απαιτείται η συμπλήρωση χρόνου διοίκησης  ή ειδικής υπηρεσίας για προαγωγή στον επόμενο βαθμό καθώς και σε Αξιωματικούς των Κοινών Σωμάτων (Στρατολογικό, Δικαστικό κλπ). 
Η Α' Τάξη απονέμεται σε Ανώτατους Αξιωματικούς μετά τη συμπλήρωση εξάμηνης τουλάχιστον υπηρεσίας στο βαθμό του Ταξιάρχου και των αντιστοίχων των άλλων Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων ή του Αναθεωρητού Γ' Τάξης για το Δικαστικό Σώμα. Η Β' Τάξη απονέμεται σε Ανώτερους Αξιωματικούς με τη συμπλήρωση τουλάχιστον δεκαοκτώ χρόνων  υπηρεσίας ως Αξιωματικών, ενώ η Γ' Τάξη με τη συμπλήρωση δεκατριών χρόνων υπηρεσίας.
Το μετάλλιο της διαμνημόνευσης  είναι ίδιο με το μετάλλιο της ΔΕΔ,   επίχρυσο για την Α' Τάξη, επάργυρο για την Β' και χάλκινο για τη Γ’ .Η ταινία του μεταλλίου είναι κυματοειδής, μεταξωτή κι  έχει χρώμα μπλε που στις άκρες της έχει κόκκινες λωρίδες και στη μέση  μια λευκή.
Στη διεμβολή η τάξη της διαμνημόνευσης δηλώνεται με την προσάρτηση επίχρυσου αστεριού  για την Α' Τάξη, επάργυρου για την Β' και χάλκινου για την Γ'. Ειδικότερα όμως για τους πρώτους στην Ιεραρχία Ανώτατους Αξιωματικούς των Σωμάτων, προσαρτάται στη διεμβολή χρυσή φλόγα στο Στρατό,  άγκυρα στο Πολεμικό Ναυτικό και αετός στην Πολεμική Αεροπορία αετός, ενώ γι΄ αυτούς  των Κοινών Σωμάτων χρυσός κλάδος δάφνης.

6.ΔΙΑΜΝΗΜΟΝΕΥΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ (ΔΥΕ)
Η διαμνημόνευση αυτή συστάθηκε με το ΠΔ 192/1991, διακρίνεται σε δύο Τάξεις και απονέμεται ως εξής, της Β' Τάξεως σε Ανώτερους Αξιωματικούς απόφοιτους των αντίστοιχων Σχολών Επιτελών των Γενικών Επιτελείων με τη συμπλήρωση τουλάχιστον δύο χρόνων υπηρεσίας σε Επιτελεία Συγκροτημάτων, Σχηματισμών ή Γενικών Επιτελείων και της Α' Τάξεως σε Ανώτατους Αξιωματικούς απόφοιτους των αντίστοιχων Σχολών Επιτελών του κλάδου τους και της Σχολής Εθνικής Άμυνας με τη συμπλήρωση υπηρεσίας  έξι μηνών  σε επιτελικές θέσεις Σχηματισμών ή Γενικών Επιτελείων.
 Το μετάλλιο της ΔΥΕ είναι κυκλικό, κατασκευασμένο από επαργυρωμένο ορείχαλκο. Στην μπροστινή του όψη απεικονίζεται η θεά Αθηνά φορώντας  πανοπλία, περικεφαλαία και ασπίδα, που  περιβάλλεται κυκλικά από μεγάλα αμφιμασχάλια. Στην πίσω του όψη απεικονίζεται το έμβλημα του ΓΕΕΘΑ με την ημερομηνία  «1991» έτος που καθιερώθηκε η διαμνημόνευση. Η ταινία του μεταλλίου είναι μεταξωτή, κυματοειδής και διαιρείται σε τρεις ίσες λωρίδες , από τις οποίες οι δύο ακριανές έχουν χρώμα βαθύ μπλε και η μεσαία λευκό. Στη μέση της λευκής λωρίδας υπάρχουν τρεις  πολύ λεπτές λωρίδες σε χρώμα βαθύ μπλε, κόκκινο και ανοιχτό μπλε που συμβολίζουν τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων. Τέλος, η τάξη της απονομής υποδηλώνεται με την προσάρτηση κυκλικού δάφνινου στεφανιού στην ταινία του μεταλλίου  και κλάδου δάφνης στη διεμβολή του, χρυσού για την Α' Τάξη και αργυρού για τη Β'.


7.ΔΙΑΜΝΗΜΟΝΕΥΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΕ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ (ΔΕΠ)
Συστάθηκε με το ΠΔ 12/1992. Διακρίνεται σε δύο τάξεις και απονέμεται ως εξής, της Β' Τάξεως σε Ανώτερους Αξιωματικούς που δεν έχουν αποφοιτήσει απ’ τις αντίστοιχες Σχολές Επιτελών των Γενικών Επιτελείων που συμπλήρωσαν τουλάχιστον τέσσερα χρόνια υπηρεσίας σε Επιτελεία Συγκροτημάτων, Σχηματισμών ή Γενικών Επιτελείων και της Α' Τάξεως σε Ανώτατους Αξιωματικούς που δεν έχουν αποφοιτήσει απ’ τις αντίστοιχες Σχολές Επιτελών των Γενικών Επιτελείων κι απ’ τη Σχολή Εθνικής Άμυνας εφόσον συμπλήρωσαν ένα τουλάχιστον χρόνο υπηρεσίας σε επιτελικές θέσεις Σχηματισμών ή Γενικών Επιτελείων. Στην περίπτωση που ο Αξιωματικός, που έχει τιμηθεί με ΔΕΠ, αποφοιτήσει απ’ τη Σχολή Επιτελών του κλάδου του και τιμηθεί επιπλέον και με ΔΥΕ, τότε η ΔΕΠ δεν φοριέται πλέον. Η ταινία του μεταλλίου είναι μεταξωτή, κυματοειδής και διαιρείται σε πέντε ίσες λωρίδες, από τις οποίες οι δύο ακραίες είναι χρώματος μπλε, η μεσαία κόκκινου και οι υπόλοιπες δύο λευκές. Η τάξη της απονομής δηλώνεται με την προσάρτηση στη διεμβολή επίχρυσου κλάδου δάφνης για την Α' Τάξη και επάργυρου για τη Β'.

Οι διεμβολές των διαμνημονεύσεων
Οι διαμνημονεύσεις «φοριόνται» -όπως και τ’ άλλα μετάλλια- στο αριστερό μέρος του στήθους…..κι όταν είναι περισσότερα από δύο τοποθετούνται σε ειδική βάση, πάντα με την ιεραρχική τους σειρά.


4. Οι διαμνημονεύσεις λοιπόν σύντροφοι, απονέμονται σαν αναγνώριση, ηθική επιβράβευση αλλά και υπενθύμιση εκτέλεσης ορισμένων συγκεκριμένων καθηκόντων…..κι είναι σαφές ότι κι όρος «Διαμνημόνευση» αυτό ακριβώς επιδιώκει…..Και είναι εύκολο –για κάποιον που γνωρίζει, ασχολείται κι ενδιαφέρεται- απ’ όσα γράψαμε παραπάνω να διαβάσει απ’ τις διεμβολές του κάθε  Αξιωματικού την  επιμόρφωση του, τις Διοικήσεις του, κλπ.
5. Η σχεδίαση των διαμνημονεύσεων -κατά πως είδαμε- στηρίχτηκε σε στοιχεία που είχαν χρησιμοποιηθεί σε άλλα παλιότερα  ελληνικά μετάλλια, (οι μεταλλικές διεμβολές, η στρογγυλή δάφνη κλπ) και τα χρώματα των ταινιών έχουν συμβολικό χαρακτήρα με κυρίαρχες επιλογές τα Εθνικά χρώματα και τα χρώματα των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.
6. Κι ο θεσμός προχώρησε και πέτυχε και το στόχο του…..όμως εξελίχτηκαν κι οι Ένοπλες Δυνάμεις, μεγάλωσαν και προστέθηκαν καθήκοντα στους Αξιωματικούς και δημιουργήθηκε η ανάγκη -με γνώμονα πάντοτε το μέτρο και τη δικαιοσύνη- για τη δημιουργία κι άλλων διαμνημονεύσεων για την ηθική επιβράβευση του προσωπικού τους. Και είναι αλήθεια ότι το θέμα αντιμετωπίστηκε θετικά απ’ τα Γενικά Επιτελεία με αποτέλεσμα να κυκλοφορήσουν αργότερα δύο ακόμα διαμνημονεύσεις,

ΔΙΑΜΝΗΜΟΝΕΥΣΗ ΑΣΤΕΡΑ ΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ (ΑΑΤ)
Η δεύτερη –σήμερα- στην ιεραρχική τάξη διαμνημόνευση -η διαμνημόνευση του Αστέρα Αξίας και Τιμής (ΔΑΑΤ)– προστέθηκε αργότερα, το 1996, και απονέμεται, στους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων, σε Έλληνες ιδιώτες που προσέφεραν διακεκριμένες υπηρεσίες στις Ένοπλες Δυνάμεις ή την Πατρίδα και σε αλλοδαπούς στρατιωτικούς ή ιδιώτες για εξαιρετικές ενέργειες, δραστηριότητες, υπηρεσίες ή πράξεις που ωφελούν τις  Ένοπλες  Δυνάμεις ή την Πατρίδα.













ΔΙΑΜΝΗΜΟΝΕΥΣΗ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ (ΔΕΙΡΑΠ)
Η Διαμνημόνευση αυτή είναι μιας τάξης  και απονέμεται σε Έλληνες στρατιωτικούς για την ευδόκιμη συμμετοχή τους σε Ειρηνευτικές Αποστολές έξω απ’ την Ελλάδα, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή άλλων Διεθνών Οργανισμών. Επίσης απονέμεται και σε αλλοδαπούς στρατιωτικούς για εξαιρετικές υπηρεσίες, πράξεις και ενέργειες, οι οποίες αποβαίνουν προς όφελος της Ελληνικής αποστολής.















Οι διεμβολές των διαμνημονεύσεων φοριόνται με τον ίδιο τρόπο που φοριόνται κι οι διεμβολές των διαφόρων τάξεων των Ταγμάτων Αριστείας και των Στρατιωτικών Μεταλλίων και με την ίδια ιεραρχική τάξη…..Τέλος, σύμφωνα με τους σχετικούς Στρατιωτικούς κανονισμούς υπάρχουν ορισμένες διαφορές στον τρόπο με τον οποίο φοριόνται οι διεμβολές  στα χιτώνια στους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, που έχουν προκύψει και καθιερωθεί εθιμικά στο παρελθόν -κυρίως για πρακτικούς λόγους,- που σχετίζονται κυρίως με τις διαφορές που υπάρχουν στις στολές του κάθε κλάδου.


7. Σε μία εποχή σαν τη σημερινή που Θεσμοί και Αξίες διέρχονται αναμφισβήτητα βαθιά κρίση, είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι οι διαμνημονεύσεις συμβάλουν στην ανύψωση του φρονήματος και του ηθικού των Αξιωματικών, στοιχείων πρωταρχικής σημασίας για το παρόν και το μέλλον των Ενόπλων Δυνάμεων της πατρίδας μας.
Αυτά σύντροφοι, γεια χαρά!!!

2 σχόλια:

  1. Πολύ καλή και περιεκτική ανάλυση των διαμνημονεύσεων! Συγχαρητήρια για την μελέτη και τη δουλειά αλλά και για το ενδιαφέρον της δημοσιοποίησης των γνώσεων για να τις αποκτούν οι ενδιαφερόμενοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγχαρητήρια στους εμπνευστές του θεσμού τ. Υπουργό Εθνικής Αμύνης Ιωάννη Βαρβιτσιώτη και επίτιμο ΑΓΓΕΘΑ Ιωάννη Βερυβάκη αλλά και στον τ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτριο Αβραμόπουλο, που έδωσε μεγάλη προβολή στις απονομές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή